Leder ut i naturen

Hälleforsnäs, Flen

Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att vistas i naturen, men tänk på att använda den på ett korrekt sätt. Den är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär, svamp och vissa andra växter.
Med rätten följer krav på visad hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor - inte störa och inte förstöra.

Innan du ger dig ut på våra leder rekommenderar vi att gå till www.naturvardsverket.se för att se vilka specifika regler som gäller för vandring, cykling, kanotpaddling och ridning.

Sörmlandsleden
Leden är 100 mil lång och omfattar 100 etapper som går i olika sorts terräng och har varierad svårighetsgrad. Den är markerad med orangefärgade pilar. Utmed leden finns rastplatser, vindskydd, kojor samt andra möjligheter till övernattning.
http://www.sormlandsleden.se

Näckrosleden
Leden går på krokiga vägar med gles trafik genom hela Sörmland och är 70 míl lång. Här hittar du flera omtyckta utflyktsmål och sevärdheter. Leden är markerad med gula plåtskyltar och indelad i 14 etapper.

Paddla på Båven
I Sörmland finns 18 kanotleder varav 7 stycken utgår från Skebokvarn. Kanotled Båven är en ny kanotled med möjlighet till boende hos olika anläggningar runt sjön.

Kom gärna in och hämta foldern "Paddla på Båven" på någon av våra turistbyråer.
http://www.skebocanoe.se

Ridled Sörmland 
Närmare 40 mil av slingrande vägar går genom det vackra Södermanland. Leden är markerad med lila pilar, går längs bra ridvägar i omväxlande terrämg genom hela länet.
Den är uppdelad i delsträckor. Längs leden finns värdfamiljer där häst och ryttare kan övernatta. Där får hästen mat och plats i stall eller hage och du själv kost och logi.
http://www.ridleden.se

Kontaktinformation

Flens kommun
Bruket, Gjuterimästarbacken 1
Hälleforsnäs
Kontaktperson: Turistbyrån
Telefon: 0157-430996

E-post: turism@flen.se
Hemsida: www.flen.se

Hitta hit