Cykelturer i Sörmlands hjärta

Slottsturen

(Ca 18 km)
Cykelturen går i varierad terräng med utgångspunkt vid tågstationen i centrala Flen och avslutas vid Sparreholms slott. Cykla längs Sveavägen - Brogatan fram till rondell vid Circle K och Q8 vid väg 55. 


Kör norrut ca 2 km och sväng höger mot Forssa. Denna krokiga grusväg leder genom ett vackert jordbrukslandskap med öppna hagmarker, löv - och barrskogar, gårdar och torp. Längs vägen ligger godsen Malstanäs, Skedevi och Forsnäs. Gör ett stopp vid Forsnäs kyrka som är byggd på 1300-talet.

Turen tar er vidare till Årdala och ett mycket populärt utflyktsmål, Sigridslunds Café & Handelsbod. Hantverk och massor med godsaker i unik miljö.


Nära Årdala kyrka, från 1100-talet och närmsta granne med Sigridslund ligger Vavivagården, ett retreatcenter i hjärtat av Sörmland. 

Här erbjuds bla. meditation, fridans och yoga. Här kan ni med fördel övernatta i söta små gästrum.


Cykelturen tar er ut på en något större väg, väg 53. Håll vänster i riktning mot Sparreholm. Nästa utflyktsmål är Johannisdals Café & B&B. Här kan man njuta av en välförtjänt och oemotståndlig våffla!

Efter ytterligare två kilometer gör en avstickare till Rockelstad slott.

Rockelsta slott är ett nationalromantiskt renässansslott i Sörmlands hjärta med sina fyra 1700-talsflyglar och vackert anlagda park är slottet ett unikt och levande gods. Samtliga arrangemang förbokas här. Välkommen att besöka slottsparken!

Tillbaka till väg 53 mot Sparreholm. Ett dopp i Sparreholmsbadet i sjön Båven rekommenderas varmt. Shoppingtur på Fabriken till helt galna priser.

Turen tar er vidare förbi badet och strax ser du Hyltinge på en vägskylt till vänster, sväng av där. Här finns möjlighet att njuta av fantastiska vyer i det ljusa och öppna landskapet vid Sparreholms ekhagar som är ett naturreservat.

Du kommer strax fram till Hyltinge kyrka som byggdes på 1300-talet, vackert beläget på en liten kulle.

Från kyrkan ser du 1 km lång lindallé som leder till Sparreholms slott.

Sparreholms slott, museer och hästcenter är det idealiska målet för årets mest minnesvärda upplevelse. Allt i vacker, vilsam och exklusiv sörmländsk kulturmiljö.

 

Cykla runt sjön Dunkern 

(Ca 17 km)

Cykelturen går i den vackraste terräng med utgångspunkt från Dunkers Kyrka.

Kyrkan är från 1200-talet och byggdes då i korsform. 1809 brann kyrkan och taket och tornet störtade in. I början av 1800-talet återuppfördes kyrkan som idag präglas helt av ombyggnaden efter branden.

Sjön Dunkern är en klarvattensjö vars djupaste hål är 40 meter djupt. I botten av den hålan lever ishavsreliker, små kräftdjur som vill ha rent vatten. I Dunkern finns också ett rikt fågelliv bla. storlom och fiskgjuse.

Kammarsten står där stolt och ståtlig på vänster sida, ett enormt flyttblock som är fullt av sprickor och gångar stora nog att krypa igenom. Den ligger alldeles intill vägen, inte långt ifrån Sörmlandsledens etapp 19, nära Ånhammar gård. Stenen blev hitförd av inlandsisen för ca 20 000 år sedan. Enligt sägnen har det dock gått till på ett helt annat sätt. Det sägs att det var en jätte, som när han fick se att man hade byggt en kyrka i Gryt, blev så arg att han tog en sten för att kasta på kyrkan. Lyckligtvis missade han målet och sedan den dagen ligger stenen på denna plats.

Turen tar dig genom ett vidsträckt landskap med öppna hagmarker och odlade åkrar. Första avtag mot Stjärnhov,  gör här en avstickare åt motsatt håll, mot Idéfarmen med skulpturparken ART-farm. Ta samma lilla sträcka tillbaka och fortsätt mot Stjärnhov och traktens stora barrskogar. Sväng vänster, vägskylt Ånhammar, längs vägen cyklar ni genom ängsmark och ekhagar med sjön Dunkern på er vänstra sida.

Tillfartsvägen till mangården Ånhammars säteri passerar den äldre fägården med stall och ekonomibyggnader. Där har godset ett gårdsmuseum som byggdes upp av Anders von Stockenström tillsammans med sin fru Elisabeth  på 1950-talet. Här finns historiska samlingar med omkring 2 000 föremål, bland annat kördon och lantbruksredskap.

Turen tar dig vidare förbi vackra Ekensholms slott. Corps de logi uppfördes 1827 av sten i två våningar i italiensk nyklassicism när Knut Kurck var ägare. Sommartid ges årligen scenkonst Sörmlands sommarkonserter här. Hästar kan ses i slottets ekbackar.

Förbi gårdar och torp återvänder ni nu till Dunkers kyrka och Dunkers skola.

Från Statsministerresidens
till genuin Bruksmiljö

(Ca 15 km)

Cykelturen utgår från Mellösa. Sväng höger över järnvägen och strax finner du en idyll, Mellösa kyrkby.


Orten ligger i en gammal kulturbygd där skogsbygden omkring var bebodd under medeltiden. Gör ett litet stopp och gå på Mellösa Prylmarknad. Några kilometer väster om samhället ligger statsministerresidenset Harpsund.


Harpsund är rekreationsbostad för Sveriges statsminister. Den officiella tjänstebostaden för statsministern är Sagerska huset i Stockholm.

SLU har hand om driften av jord och skogsbruket medan Statens Fastighetsverk förvaltar representationsdelen av Harpsund, det vill säga huvudbyggnaderna, trädgården och parken. Egendomen donerades till svenska staten. 

Harpsunds herrgård byggdes på 1600-talet och sedan dess har parken och trädgården utvecklats. Familjen Wicander köpte godset i slutet av 1800-talet för att använda som lantställe. Huset och trädgården pryddes med konstverk och skulpturer. En anläggning med trädgård, köksträdgård, fruktodling och naturpark anlades.

Här finns ca 170 mjölkkor och ca 250 ungdjur. Harpsund är inte öppet för besökare men du är välkommen att vandra utanför parken och se den berömda träekan! 

Turen tar dig vidare mot Hälleforsnäs, ett brukssamhälle som grundades på 1600-talet för gjutning av kanoner. Många av byggnaderna runt bruket tillkom under epoken Celsing med hjälp av den framstående arkitekten Johan, Fredrik Åbom.

Det gamla bruket är idag ett kluster och t.o.m en handelsplats med mat i fokus. Här finner du prisbelönta ostar från Jürrs mejeri, förstklassig mat på Bruksrestaurangen och unika smaker på Högtorp gård, där skogens råvaror förädlas. Flens turism med Konstgalleri och Gjuterimuseum. Årliga musikalföreställningar i det gamla Kolhuset och spännande konserter på Brukets utomhusscen.

Ett upplevelserikt avslut på turen är att cykla runt den lilla Brukssjön.