Skebokvarn - Skedevibornas kvarn

Ortsnamnet kan härledas ur ”Skedevibornas kvarn”, d.v.s. folket från gården Skedevi fick ta sig över sjön till det närbelägna vattendraget från Nedingen till Båven, där de hade anlagt sin kvarn.

Skebokvarn ligger i Helgesta socken. Kyrkan är vackert belägen vid sjön Båven. I socknen ligger Rockelsta slott. Det ägdes tidigare av släkten von Rosen och har en spännande historia

Det lilla idylliska samhället längs väg 57 växte fram i samband med att Västra Stambanan kom 1862. 1907 blev Skebokvarn också slutstation för Mellersta Sörmlands Järnväg, som gick via Malmköping till Stålboga. I Skebokvarn lastade man om produkter som kom med ångbåt från godsen och gårdarna runt sjön Båven och som skulle fraktas vidare på järnväg.

1914 startade Zig-Zag Fabriks AB tillverkning av träleksaker, skidor och små bowlingbanor i Skebokvarn. Bygglådorna för barn blev mycket populära. Verksamheten flyttade 1929 till en av de gamla Lägerhyddorna i Malmköping.

Mitt emot stationen låg mejeriet. I byggnaden finns idag Kanotcenter med vandrarhem. Här kan du hyra kanot och utrustning för utflykter och upplevelser på sjön Båven. På orten finns också en badplats samt Skebokvarnsgården med Söndagscafé. 

Alla tiders Skebo har lång erfarenhet och ett stort kunnande i både praktik och över disk. Hos dem hittar du allt inom färg, tapeter, verktyg och inredning. Deras fokus är med tillhörande artiklar som de tycker passar för att tillgodose dig, vare sig du är proffs eller hemmafixare.