Cykla och vandra i Sörmlands hjärta

Sörmland är känd för sin vackra natur och sina slott och herrgårdar. Upplev våra omgivningar på cykel.

Det är med stolthet vi berättar och vår destination. En liten stad, omgiven av sju orter som alla bidrar till att göra Flens kommun inbjudande och välkomnade. Bo och ät gott. Besök slott hotell och gårdar med museer, butiker, loppis, restauranger och caféer. Rikt friluftsliv. Fina bad- och fiskesjöar. Vandring, kanot-, cykel och ridleder nära stugor, camping och bed & breakfast.

Kombinera din cykelsemester hos oss med det som Sörmlands hjärta har att erbjuda. Kanske en övernattning eller två på något av våra mysiga boenden innan ni far vidare på nya upplevelser i Sörmland.

Använd gärna våra kartor via den här länken eller testa att skanna QR-koden i vår Besökskarta för att få upp kartan direkt i mobilen.

www.arcgis.com/apps/webappviewer

 

På cykel från Flen till Malmköping 

(ca 13 km)


Cykla från centrala Flen på cykelbana fram till väg 55, tag vänster vid skylt Strängnäs, cykla utefter väg 55 en kort bit, ca 300 m. Vid Finntorp ridskola sväng höger in på en liten stig längs Yxtasjön och väg 55, stigen leder till Yxtaholmsvägen. Fortsätt och håll höger, vid första vägskäl tag sen vänster vid nästa vägskäl ut på Kramnäsvägen. Håll vänster fram till väg 55. Led din cykel över 55:an ta skogsvägen rakt över Stavvägen följ cykelvägen fram till vajerräcket som går samman. Led din cykel över vägen ännu en gång och fortsätt på höger sida på bra cykelväg med Stora Lottsjön på höger sida, tag höger vid skylt Bredäng mot Fornbo (alltså gamla vägen) bara att fortsätta på bra cykelväg på höger sida om väg 55. 


Du kommer så småningom till Grinda Gårdsglass, perfekt med  glasspaus! Fortsätt genom rondellen cykla 200 m  på cykelvägen ner i den sk. Trekanten och upp på Landsvägsgatan i Malmköping!

 

Cykla förbi hos Kungen och Stadsministern 

Se karta här.

(35 km)Cykelturen börjar bara en liten bit från Stenhammars slott. Slottet byggdes redan 1658 men fick sitt nuvarande utseende i mitten av 

1800 -talet. Idag bedrivs modernt jord - och skogsbruk på egendomen och man har sedan 2005 en omfattande djurhållning med ekologiska förtecken. Passa på att ta en liten sväng på vägen runt slottet. Drottninggatan mynnar ut i vägen som leder oss runt dessa vackra platser i Sörmlands hjärta. Ekbackar varvas med enebackar, klövervallar och böljande sädesfält.

Efter ca 6 km kommer du till skylt Sköldinge, håll höger här. Efter någon kilometer ses en Bygdegård på höger sida och strax sjön Valdemaren på vänster sida. 

Här hälsas du välkommen till Prästens hage, en idyllisk badplats längs sjön Valdemaren.

Turen är lång och här vill vi varmt rekommendera att övernatta på den gamla Prästgården i Floda - precis som Gustav Wasa gjorde redan 1549. 

Boka med Lena Holmstedt 070 - 7770017 holmstedtlena@gmail.com.

Här erbjuds B&B i östra flygeln och om så önskas en genomkomponerad måltid. 

Ett besök i Floda kyrka - Katedralen på landet, hela 67 m hög.

Vid vägskäl, välj Floda och kör i riktning mot kyrkan.
I fall du väljer att cykla utan övernattning, kör då mot Hälleforsnäs. Följ vägen, här blandas barrskog och mossbeklädda stenar, riktig trollskog.

Här är det dags för en liten paus, Stötta sten, ett naturfenomen. Här kan du läsa sägnen om Stötta sten där vägen är kulturskyddad.

Blomsterängar och blandskog och de vackraste vyer här har du strax Granheds bygdegård på vänster sida.

Efter någon kilometer kommer du till Granhed. En hel liten by med bevarade rödfärgade byggnader, enkelstugor och parstugor.

Nästa vägskäl är en liten rondell, välj att cykla mot Mellösa. Här har du Mellösasjön på höger sida, vidunderlig utsikt - njut!


Harpsund, rekreationsbostad till Sveriges stadsminister. Gården och dess jord - och skogsbruk testamenterades 1953 till staten av August Vicander. På Harpsunds Egendom bedrivs jordbruk med stor kobesättning och när du cyklar ut från området har du en vacker gammal stenmur på vänster sida med pampiga grindstolpar. 

Skylt visar vägen till  Teater Klämman. Kanske står något spännande på programmet just när du passerar. Välkomnande kulturoas! www.teaterklamman.se 


Åter till vägen mot Mellösa. Här pågår Pryl - och Loppismarknad hela sommarperioden. Strax Mellösa kyrkby med hembygdsgård och kyrka. Dags att bada! Bakom kyrkan leder vägen till ännu en badplats.

Kör över järnvägen ut till Flensvägen. Vacker bebyggelse och härlig natur. Håll vänster på ca 6 km lång landsväg till Flen. Cykla till centrala Flen och tag av mot Drottninggatan för att återvända till start.

 

Cykla Skundern runt - Dunker

(14 km)

Turen börjar ca 4 km utanför Malmköping längs väg 53 mot Eskilstuna. Här kan du bese Ingengör Uppmarks gravsten, Uppmark som blev mördad av Hjert och Tektor. 

Tag in vid skylt Bråhovada och Såverk. Nu är du på etapp 21 på Sörmlandsleden. Här finns möjlighet att parkera, ifall du väljer att ta dig hit med bil. Med åsen på vänster sida startar cykelturen. 

Fortsätt rakt fram ca 1,5 km till en trevägskorsning, håll höger här.

Slingrande grusvägar, genom böljande sädesfält förbi gårdar och torp. Hästhagar vid Ekeby gård och strax passerar du Lindersborgs bygdegård på vänster sida och med sjön Skundern på höger sida.


Efter skylt, Stubbetorp ligger vackra Ivars Hage på höger sida, tag en paus här, kliv över stättan och njut.

Fortsätt på vägen, sväng höger vid skylt Mälby och efter ca 3 km, sväng höger mot Sundby. Strax ett vägskäl, sväng vänster mot Oppgården och åter på väg 53. Gå med cykeln en kort sträcka på Sörmlandsleden för att återvända till utgångspunkten.

 

Slottsturen

Se karta här.

(Ca 18 km)
Cykelturen går i varierad terräng med utgångspunkt vid tågstationen i centrala Flen och avslutas vid Sparreholms slott. Cykla längs Sveavägen - Brogatan fram till rondell vid Circle K och Q8 vid väg 55. 


Kör norrut ca 2 km och sväng höger mot Forssa. Denna krokiga grusväg leder genom ett vackert jordbrukslandskap med öppna hagmarker, löv - och barrskogar, gårdar och torp. Längs vägen ligger godsen Malstanäs, Skedevi och Forsnäs. Gör ett stopp vid Forsnäs kyrka som är byggd på 1300-talet.

Turen tar er vidare till Årdala och ett mycket populärt utflyktsmål, Sigridslunds Café & Handelsbod. Hantverk och massor med godsaker i unik miljö.


Nära Årdala kyrka, från 1100-talet och närmsta granne med Sigridslund ligger Vavivagården, ett retreatcenter i hjärtat av Sörmland. 

Här erbjuds bla. meditation, fridans och yoga. Här kan ni med fördel övernatta i söta små gästrum.


Cykelturen tar er ut på en något större väg, väg 53. Håll vänster i riktning mot Sparreholm. Nästa utflyktsmål är Johannisdals Café & B&B. Här kan man njuta av en välförtjänt och oemotståndlig våffla!

Efter ytterligare två kilometer gör en avstickare till Rockelstad slott.

Rockelsta slott är ett nationalromantiskt renässansslott i Sörmlands hjärta med sina fyra 1700-talsflyglar och vackert anlagda park är slottet ett unikt och levande gods. Samtliga arrangemang förbokas här. Välkommen att besöka slottsparken!

Tillbaka till väg 53 mot Sparreholm. Ett dopp i Sparreholmsbadet i sjön Båven rekommenderas varmt. Shoppingtur på Fabriken till helt galna priser.

Turen tar er vidare förbi badet och strax ser du Hyltinge på en vägskylt till vänster, sväng av där. Här finns möjlighet att njuta av fantastiska vyer i det ljusa och öppna landskapet vid Sparreholms ekhagar som är ett naturreservat.

Du kommer strax fram till Hyltinge kyrka som byggdes på 1300-talet, vackert beläget på en liten kulle.

Från kyrkan ser du 1 km lång lindallé som leder till Sparreholms slott.

Sparreholms slott, museer och hästcenter är det idealiska målet för årets mest minnesvärda upplevelse. Allt i vacker, vilsam och exklusiv sörmländsk kulturmiljö.

 

Cykla runt sjön Dunkern 

Se karta här.

(Ca 17 km)

Cykelturen går i den vackraste terräng med utgångspunkt från Dunkers Kyrka.

Kyrkan är från 1200-talet och byggdes då i korsform. 1809 brann kyrkan och taket och tornet störtade in. I början av 1800-talet återuppfördes kyrkan som idag präglas helt av ombyggnaden efter branden.

Sjön Dunkern är en klarvattensjö vars djupaste hål är 40 meter djupt. I botten av den hålan lever ishavsreliker, små kräftdjur som vill ha rent vatten. I Dunkern finns också ett rikt fågelliv bla. storlom och fiskgjuse.

Kammarsten står där stolt och ståtlig på vänster sida, ett enormt flyttblock som är fullt av sprickor och gångar stora nog att krypa igenom. Den ligger alldeles intill vägen, inte långt ifrån Sörmlandsledens etapp 19, nära Ånhammar gård. Stenen blev hitförd av inlandsisen för ca 20 000 år sedan. Enligt sägnen har det dock gått till på ett helt annat sätt. Det sägs att det var en jätte, som när han fick se att man hade byggt en kyrka i Gryt, blev så arg att han tog en sten för att kasta på kyrkan. Lyckligtvis missade han målet och sedan den dagen ligger stenen på denna plats.

Turen tar dig genom ett vidsträckt landskap med öppna hagmarker och odlade åkrar. Första avtag mot Stjärnhov,  gör här en avstickare åt motsatt håll, mot Idéfarmen med skulpturparken ART-farm. Ta samma lilla sträcka tillbaka och fortsätt mot Stjärnhov och traktens stora barrskogar. Sväng vänster, vägskylt Ånhammar, längs vägen cyklar ni genom ängsmark och ekhagar med sjön Dunkern på er vänstra sida.

Tillfartsvägen till mangården Ånhammars säteri passerar den äldre fägården med stall och ekonomibyggnader. Där har godset ett gårdsmuseum som byggdes upp av Anders von Stockenström tillsammans med sin fru Elisabeth  på 1950-talet. Här finns historiska samlingar med omkring 2 000 föremål, bland annat kördon och lantbruksredskap.

Turen tar dig vidare förbi vackra Ekensholms slott. Corps de logi uppfördes 1827 av sten i två våningar i italiensk nyklassicism när Knut Kurck var ägare. Sommartid ges årligen scenkonst Sörmlands sommarkonserter här. Hästar kan ses i slottets ekbackar.

Förbi gårdar och torp återvänder ni nu till Dunkers kyrka och Dunkers skola.

Från Statsministerresidens
till genuin Bruksmiljö

(Ca 15 km)

Cykelturen utgår från Mellösa. Sväng höger över järnvägen och strax finner du en idyll, Mellösa kyrkby.


Orten ligger i en gammal kulturbygd där skogsbygden omkring var bebodd under medeltiden. Gör ett litet stopp och gå på Mellösa Prylmarknad. Några kilometer väster om samhället ligger statsministerresidenset Harpsund.


Harpsund är rekreationsbostad för Sveriges statsminister. Den officiella tjänstebostaden för statsministern är Sagerska huset i Stockholm.

SLU har hand om driften av jord och skogsbruket medan Statens Fastighetsverk förvaltar representationsdelen av Harpsund, det vill säga huvudbyggnaderna, trädgården och parken. Egendomen donerades till svenska staten. 

Harpsunds herrgård byggdes på 1600-talet och sedan dess har parken och trädgården utvecklats. Familjen Wicander köpte godset i slutet av 1800-talet för att använda som lantställe. Huset och trädgården pryddes med konstverk och skulpturer. En anläggning med trädgård, köksträdgård, fruktodling och naturpark anlades.

Här finns ca 170 mjölkkor och ca 250 ungdjur. Harpsund är inte öppet för besökare men du är välkommen att vandra utanför parken och se den berömda träekan! 

Turen tar dig vidare mot Hälleforsnäs, ett brukssamhälle som grundades på 1600-talet för gjutning av kanoner. Många av byggnaderna runt bruket tillkom under epoken Celsing med hjälp av den framstående arkitekten Johan, Fredrik Åbom.

Det gamla bruket är idag ett kluster och t.o.m en handelsplats med mat i fokus. Här finner du prisbelönta ostar från Jürrs mejeri, förstklassig mat på Bruksrestaurangen och unika smaker på Högtorp gård, där skogens råvaror förädlas. Flens turism med Konstgalleri och Gjuterimuseum. Årliga musikalföreställningar i det gamla Kolhuset och spännande konserter på Brukets utomhusscen.

Ett upplevelserikt avslut på turen är att cykla runt den lilla Brukssjön.