Tips på utflykter

Utflykter och aktiviteter kopplade till naturen är något vi alla mår utmärkt av och kanske ett av de sätt vi allra mest umgås på just nu. Njut en skulptur, hitta till utmanande historievandringar, ta tåget till turen, spela boule, tipspromenera eller motionera.

 

Välkommen till Sörmlands hjärta!

 

Konstgräsplanen på Hammarvallen i Flen ska ses som en spontanidrottsplats vid de tider då den inte är bokad av någon förening för match eller träning. 

 

Det finns två motionsspår med belysning i kommunen. Ett i Flen med start och mål på Drottninggatan, mitt emot Hammarvallen. Det är 2,2 km och ganska kuperat. Det andra ligger på Plevnahöjden i Malmköping och är c:a 800 meter i den belysta delen. Längs med båda spåren finns det bänkar för dig som behöver hämta andan emellanåt.

 

I Flen finns Gårdsjöpromenaden med tre stationer med utomhusgym redskap. I dess västra förlängning kommer du till vägen mot Stenhammar och i den östra delen når du Åpromenaden. Även här finns det bänkar och både Gårdsjö- och Åpromenaden är anpassade för dig som är rullstolsburen.

På Salsta har Flens Bostads AB anlagt en näridrottsplats som är upplyst. Där kan du utöva olika bollsporter.  

 

På Prins Wilhelms Torg i Flen finns ett utomhusgym med nio olika redskap för att träna hela kroppen. I dessa tider rekommenderar vi att du använder handskar på utomhus gymmen.

 

I Hälleforsnäs finns det en fin slinga för dig som vill gå, jogga eller springa. Den sträcker sig från stationsområdet till Bruket och därifrån finns flera olika vägval. Kanske väljer du att svänga av och ta vägen ut på Sörmlandsleden. I Hälleforsnäs finns en tillgänglighetsanpassad 4 km lång slinga runt Brukssjön som är naturskön. 

I parken mellan Norra och Södra Torggatan är en fin plats för olika aktiviteter.

 

Sörmlandsleden har flera inbjudande etapper i kommunen. Mer info om de olika etapperna hittar du på föreningens hemsida sormlandsleden.se

 

Hälsans Stig finns i två av kommunens orter - Sparreholm och Malmköping. Det är lättillgängliga och välskyltade promenadstråk som passar alla. Gemensamt för stigarna är att de är lätta att ta sig fram på och går i en rundslinga. De är också tillgänglighetsanpassade.

 

I Sparreholm finns numera en spontanidrottsplats vid skolan. Den är öppen för alla och inbjuder till t.ex. fotboll, basket, handboll eller vad din fantasi säger. Här finns också en trevlig promenad ut på Hästö.

Gamla elljuspåret ut till Bogårdsudde fungerar fortfarande som promenadstråk vid Båvens strand.

 

I de flesta av kommunens orter finns iordningställda gångstråk med lite blandade underlag och i Flen finns även 2 stycken utomhusgym. För att göra det lite roligare  har kommunen påbörjat uppmärkning av gångstråken så att du som invånare ska kunna få en ungefärlig uppskattning av hur långt du går eller springer. Längs gångstråken märks avstånd ut med siffror från 0-1 med ca 100 meters mellanrum och där 0 markerar start,  1 markerar 100 meter,  2 markerar 200 meter och så vidare. när man når 1 km börjar märkningen om på 0 igen. Märkena placeras på lyktstolpar och eftersom avståndet varierar något mellan dem blir det inte exakt 100 meter mellan varje stolpe men så nära det går. 

 

Länk till karta som visar på var du hittar motionsspår, olika leder m.m. Kartan kommer inom kort att uppdateras.

https://geoflen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=c8d3b76df9c44e22861d65132358f0e8
Hotell Plevnagården tipsar om vandringspaket

 

Sörmlandsleden tillbaka till naturen – En vandring för själen

Bortsett från nästan omedelbar känsla av lugn och belåtenhet som följer efter en tid utomhus, kan vandring i naturen minska det som gnager i hjärnan..

Genom att boka Plevnagårdens vandringspaket får du uppleva en mycket omväxlande och vacker sträcka som tar dig genom skogar- sjöar -utsiktsplatser och historiska minnesplatser och naturreservat...

Gå in på www.plevnagarden.se  och läs mer

 

Sommartips från Lida gård - Stenhammar

 

Ut på tur & klur – Lidas Naturstig 1,2 km

Lär dig mer om djur & natur på Lidas Naturstig. 

Start: Lida Gård Stenhammar. I butiken kan du hämta ut en tipskupong och penna. Facit finns också inne i butiken. Naturstigen är ca 1 km lång och på väg över stock och sten möter du Sörmlands vilda djur i naturlig storlek – håll ögonen öppna! (självklart kan vi leverera tipskupongen utomhus om du föredrar det).

 

Lidarundan  7,8 km

Startar du Lidarundan inne i Flen är Restaurang & Café Lida Gård ett perfekt vattenhål. Annars kan du starta och avsluta på Lida Gård (gratis parkering).

Passa på att fika eller äta lunch när du passerar oss – eller varför inte boka en picknickkorg att ha med på promenaden!? På vår maffiga veranda är det lätt att hålla avstånd och njuta av det vackra Sörmland.

Lidarundan är en perfekt löprunda eller att strosa runt en fin dag. Sommartid får du sällskap av Stenhammars Godsförvaltnings kreatur som går i de vackra ekhagarna vid Stenhammar slott. Vid Lida Gård kan du säga hej till Stenhammars fina får.

Lidarundan är tillgänglighetsanpassad, till största delen går du längs grusvägar.

 

Lida Boule

I juni 2020 invigs Lida Gårds boulebana. Klot kan du hyra i butiken eller ta med egna. Mellan partierna rekommenderar vi en Nils Oscar och en räkmacka på vår soliga altan. Boulebanan har samma öppettider som Lida Gård.

 

Tipspromenadbonanza

Utmana familjen!! Bondens Tipspromenad, Allemansrätten, fåglar, Vilda djur… På Lida Gård har vi i samarbete med Civilförsvarsförbundet klurat ihop ett gäng lärorika och roliga tipspromenader. Alla tipsrundor är utomhus och tipskuponger hämtar du i butiken eller får levererade utanför vår entré.

 

Flens största gravfält – och en vikingahandelsplats som fortfarande blomstrar

Varhittar man Sörmlands mest genuina shoppingplats?

Svaret är: I Flen, närmare bestämt vid Lida gård i en fint restaurerad ladugårdsbyggnad med många bevarade inredningsdetaljer.

Namnet Lida är urgammalt och betecknar byläget på en markerad sluttning ner mot en dalgång med rester efter en gammal sjö.

Gården eller byn går så långt tillbaka i järnåldern, 1200 år och kanske mer. Ett gravfält, Flens största, med ett 60- tal gravar, högar och runda stensättningar, ligger i hagmarken på båda sidor om den lilla vägen strax före ladugårdsbyggnaden. Ett tiotal av gravarna

har undersökts och kunnat dateras till vikingatiden, ca 800- 1050 e Kr, genom fynd av knivar, kammar och pärlor samt naturligtvis kremerade rester av de begravda byborna. Bland fynden finns även en bronsvikt, som antyder att en vikingatida handelsman befunnit sig här.

Texelfår och lamm i ekhagarna

I hagarna kring Lida Gård Stenhammar går ett femtontal texelfår och lamm. Ett perfekt utflyktsmål för stora och små barn. Prata med fåren och njut av den vackra Sörmländska naturen. Boka en matsäckskorg från Lida Gård, eller ta en fika eller bit mat på den stora altanen i söderläge.

Adress: Lida Gård, Stenhammar, 642 92 Flen

Öppettider: www.lidagardflen.se 

Besök Blaxsta Vingård i sommar

Under perioden 27 Juni - 8 Augusti har vi dagligen guidade visningar av vingård och vinfabrik samt en lustfylld och unik vinprovning. Dessa turer kan vara i mindre privata sällskap eller följa med på någon av våra ordinarie visningar. Max antal i grupperna är 10 personer, och det mesta sker ju utomhus. Inne i vinfabriken, som är på 1000 m2 kommer alla att ha stora ytor att vara på och rejäla avstånd om så önskas.

Vi kommer öppna sommarrestaurangen i vanlig ordning 28 Juni med daglig service (7 dagar/v) fram t o m 8 Aug. Vi kommer endast att servera 5 bord (oavsett om det är på uteserveringen eller inne i matsalen) så åter max 10 personer. Hotellet är givetvis öppet för bokning.

NYTT FÖR DETTA ÅRET:

Blaxsta vinbar: namnet är KUNG BLACKES VINBAR

Vi öppnar vinbaren kl 15 varje dag 28 juni - 8 aug

Samtliga Blaxstaviner kan beställas per glas och vi kommer ha en lättare barmeny på eftermiddagarna. Menyn kommer givetvis ändras hela tiden men kommer bestå av anrättningar från de råvaror vi odlar och producerar här på gården (egna grönsaker, anka, gös, vaktel, skogsbär, vilda örter och egen frukt och bär, etc.)

Lördagen 1 Aug HAVSKRÄFTSFESTIVAL och träffa yrkesfiskare Peter Bihl som kommer hit från Västkusten med både havskräftor och ett glatt humör. 

Kontakta www.blaxtawine.se

 

Idéfarmen tipsar bla. om SKULPTURPARKEN och DANSFÖRESTÄLLNING

Gå in på www.idefamen.se